Αθηναίος φιλόσοφος, μαθητής του Ξενοκράτη, τρίτος στη σειρά σχολάρχης (=επικεφαλής) της πλατωνικής Ακαδημίας.

Βίος

Ο Πολέμων (τέλος 4ου-αρχές 3ου αι. π.Χ.) προερχόταν από εύπορη οικογένεια της Αθήνας. Αρχικά η ζωή του ήταν μέσα στις διασκεδάσεις και τις ηδονές. Τυχαία βρέθηκε στην Ακαδημία όπου άκουσε τον Ξενοκράτη να κάνει μάθημα για τη σωφροσύνη. Ο Πολέμων συγκλονίστηκε και από τότε άλλαξε τον τρόπο της ζωής του, έγινε φρόνιμος και εγκρατής και ακολούθησε το πρόγραμμα της σχολής. Όταν πέθανε ο Ξενοκράτης, έγινε σχολάρχης της Ακαδημίας μέχρι τα βαθειά γεράματα.

Φιλοσοφία και έργο

Ο Πολέμων έδινε σημασία στην πρακτική εφαρμογή της φιλοσοφικής θεωρίας, όπως αναφέρει ο Διογένης Λαέρτιος. Η φιλοσοφία πρέπει να εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή και να μη μένει μόνο στη θεωρία. Η θεωρία μάς κάνει ικανούς στη διαλεκτική, δηλαδή να θέτουμε ερωτήματα, αλλά δεν αρκεί για να μπορούμε να λύνουμε τα καθημερινά μας προβλήματα. Ο Πολέμων έγραψε πολλά έργα αλλά δεν έχει σωθεί τίποτα. Έδινε σημασία στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Σε ένα από τα έργα του ορίζει ότι η ευδαιμονία (=ευτυχία) δεν περιλαμβάνει μόνο την αρετή αλλά και την απόλαυση των αγαθών της φύσης, όπως αναφέρει ο Κλήμης Αλεξανδρεύς. Παρόμοια, ο Κικέρων γράφει ότι για τον Πολέμωνα το ανώτατο αγαθό ήταν η συμφωνία του ανθρώπου με τη φύση. Ο Πλούταρχος επισημαίνει ότι η θέση των Στωικών και του Ζήνωνα για την ευδαιμονία ως συμφωνία με τη φύση, είναι επιρροή από τον Ξενοκράτη και τον Πολέμωνα.

Μαθητές

Ο αγαπημένος μαθητής του Πολέμωνα ήταν ο Κράτης που τον διαδέχτηκε ως σχολάρχης στη διεύθυνση της Ακαδημίας. Άλλοι σπουδαίοι μαθητές του, ο Ζήνων, ο ιδρυτής της στωικής φιλοσοφίας, ο Κράντωρ και ο Αρκεσίλαος.

Καππαδόκες και πλατωνισμός

Καππαδόκες και πλατωνισμός

Η σκέψη των Καππαδοκών χριστιανών στοχαστών του 4ου αι....

Ίων

Ίων

Διάλογος της πρώτης συγγραφικής περιόδου του Πλάτωνα με...

Φιλόλαος

Φιλόλαος

Πυθαγόρειος φιλόσοφος που έζησε την ίδια εποχή με τον...

Η κοινωνία  στην κλασική Αθήνα

Η κοινωνία στην κλασική Αθήνα

Στην κλασική Αθήνα κατοικούσαν εκατοντάδες χιλιάδες...