Η οργάνωση της πλατωνικής Ακαδημίας: εκδοτικές διαδικασίες
Πώς εκδιδόταν ένα κείμενο την εποχή του Πλάτωνα, ποιοι ήταν οι αναγνώστες και τι έκανε ο ίδιος ο Πλάτων με τα κείμενά του;
Ο Φερεκύδης, προσωκρατικός φιλόσοφος, στη διαθήκη του αφήνει τα ανέκδοτα έργα του στον Θαλή τον Μιλήσιο με σκοπό να τα εκδώσει. Όπως αναφέρει ο Ξενοφών, ο Σωκράτης με τους μαθητές του διάβαζαν κείμενα των σοφών, των προσωκρατικών φιλοσόφων και των Σοφιστών, κρατούσαν σημειώσεις και μετά τα συζητούσαν. Ένας δούλος μορφωμένος κάνει ανάγνωση των κειμένων μπροστά στον Σωκράτη και τους μαθητές του. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο Σωκράτης είχε αγοράσει ένα βιβλίο του Αναξαγόρα για μία δραχμή.
Δεν γνωρίζουμε πότε άρχισαν οι εκδόσεις έργων από την Ακαδημία. Ο Πλάτων έδωσε ειδικό ρόλο στον «αναγνώστη», ένας από τους οποίους ήταν ο Αριστοτέλης, ο ευφυής μαθητής του, ο «νους». Μέσα στην Ακαδημία υπήρχε αίθουσα διαμορφωμένη για να διαμένει ο αναγνώστης. Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς κείμενα διάβαζε. Ίσως όλους τους διαλόγους του Πλάτωνα εφόσον ο Πλάτων δεν ήθελε τα έργα του να εκδίδονται και να πωλούνται στην αγορά. Εκδόσεις γίνονταν στην Ακαδημία από κάποιους μαθητές του Πλάτωνα, και τα βιβλία αυτά πωλούνταν στην αγορά. Ένα τέτοιο ήταν ο Προτρεπτικός του Αριστοτέλη που κάνει κριτική στη θέση του ρήτορα Ισοκράτη ότι η ρητορική είναι σπουδαιότερη από τη φιλοσοφία. Για τον Πλάτωνα και τους Ακαδημεικούς η φιλοσοφία είναι η σπουδαιότερη ενασχόληση, πάνω από καθετί άλλο. Σύμφωνα με τις πηγές, το Λύκειο του Αριστοτέλη δεν έκανε εκδόσεις όσο ήταν επικεφαλής ο Αριστοτέλης και αργότερα ο Θεόφραστος.