Ιστορικά γεγονότα της περιόδου 428/7-348/7 (ή 431-338) π.Χ
Μέχρι εδώ παρουσιάσαμε κυρίως τους διαλόγους του Πλάτωνα. Τώρα ας δούμε πώς ζούσαν οι άνθρωποι την εποχή του Πλάτωνα, παρουσιάζοντας την ιστορική πραγματικότητα. Πρώτο σημαντικό γεγονός, ο Πελοποννησιακός πόλεμος, ο οποίος ξέσπασετο 431 π.Χ. και κράτησε εικοσιεπτά χρόνια.
Πω, πω, πω… Πώς άντεξαν να πολεμούν τόσα χρόνια;
Υπήρξαν διαλλείματα ειρήνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες. Οριστικά ο Πελοποννησιακός Πόλεμος έληξε το 404 π.Χ. με νίκη των Σπαρτιατών.
Και μετά; Τι έγινε μετά;
Στην Αθήνα η δημοκρατία καταλύθηκε και την εξουσία ανέλαβαν για ένα διάστημα οι Τριάκοντα τύραννοι. Η Σπάρτη αργότερα προσπάθησε να υποχρεώσει τις ελληνικές πόλεις να αναγνωρίσουν την περσική κυριαρχία. Οι Θηβαίοι όμως αντιστάθηκαν. Οπότε…
Οπότε ξεκίνησε πάλι ο πόλεμος, ε;
Ακριβώς.
Αυτή τη φορά ποιοι κέρδισαν;
Μετά από πολλές συγκρούσεις νίκησαν οι Θηβαίοι. Μεγάλο μέρος του ελληνικού κόσμου βρέθηκε έτσι κάτω από τη θηβαϊκή ηγεμονία , την οποία σταμάτησε η άνοδος από τον βορρά…
…της Μακεδονίας;
Μπράβο, Οδυσσέα. Το 337 π.Χ. ο Φίλιππος, ο πατέρας του μεγάλου Αλεξάνδρου, αναλαμβάνει ηγεμών των Ελλήνων και αρχίζει να προετοιμάζει μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον των Περσών.
Με λίγα λόγια, δόκτωρ, ο Πλάτων έζησε σε μια ταραγμένη εποχή. Δεν γνώρισε την Αθήνα στα χρόνια της μεγάλης δόξας, του γνωστού «χρυσού» αιώνα του Περικλή.
Άραγε ο Πλάτων τι γνώμη να είχε για τους αθηναίους πολιτικούς;
Ας πούμε δυο λόγια γι’ αυτό, με αφορμή τους Τριάκοντα τύραννους.