Κατηγορία: Πρόσωπα

Έλληνες λόγιοι στην Ιταλία

Στα τέλη του 14ου αιώνα μ.Χ. αρκετοί βυζαντινοί λόγιοι ταξιδεύουν στην Ιταλία. Το Βυζάντιο έχει χάσει την παλιά του αίγλη. Έχει χάσει και ένα μεγάλο μέρος της γεωγραφικής του έκτασης. Διάφορα μέρη της βυζαντινής επικράτειας έχουν περάσει στην εξουσία των Φράγκων, όπως είδαμε. Αντίθετα, στη Δύση, στην Ιταλία συγκεκριμένα, ο πολιτισμός, οι τέχνες και οι επιστήμες ανθίζουν εκείνο το διάστημα. Εκεί λοιπόν ταξιδεύουν βυζαντινοί λόγιοι.
Και τι κάνουν;
Διδάσκουν αρχαία ελληνικά, μεταφέρουν χειρόγραφα με φιλοσοφικά και άλλα κείμενα, μεταφράζουν τα έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, γράφουν σημαντικές επιστημονικές μελέτες.
Μπράβο, αυτό θα πει όρεξη για διάβασμα!
Ήταν πολλοί;
Αρκετοί και σημαντικοί. Αξίζει να συγκρατήσετε το όνομα του Μανουήλ Χρυσολωρά, ο οποίος ταξιδεύει στη Φλωρεντία. Μαθητής του εκεί είναι ο Λεονάρντο Μπρούνι (1370-1444), ο σημαντικότερος μελετητής της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη. Φανταστείτε: διαφορετικοί άνθρωποι από διαφορετικά μέρη, που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, συναντώνται και συνομιλούν, ανταλλάσσουν απόψεις, μελετούν φιλοσοφία.
Συναρπαστικό!
Οι Φράγκοι κατέκτησαν την Ανατολή και διέδωσαν τον πολιτισμό τους. Οι Βυζαντινοί λόγιοι ταξίδεψαν στη Δύση και μετέφεραν τον πλούτο των γνώσεων τους
Εγώ καταλαβαίνω πως, βρέξει χιονίσει, η πλατωνική φιλοσοφία τα καταφέρνει!
Ωραία τα λες, Οδυσσέα. Οι βυζαντινοί λόγιοι που ταξίδεψαν στη Δύση μετέφρασαν και πλατωνικά κείμενα. Ας πούμε δυο λόγια για τις λατινικές μεταφράσεις του πλατωνικού έργου.



Αριστοτελισμός και Πλατωνισμός στο ύστερο Βυζάντιο

Αριστοτελισμός και Πλατωνισμός στο ύστερο Βυζάντιο

Οι Βυζαντινοί φιλόσοφοι και σχολιαστές αντιγράφουν,...

Μεταφράσεις του πλατωνικού έργου στα λατινικά

Μεταφράσεις του πλατωνικού έργου στα λατινικά

Στο τέλος του 14ου αιώνα μ.Χ. οι βυζαντινοί λόγιοι...

Ο ρόλος του μύθου στο έργο του Πλάτωνα

Ο ρόλος του μύθου στο έργο του Πλάτωνα

Ο μύθος παίζει σημαντικό ρόλο στους πλατωνικούς...

Σοφιστές

Σοφιστές

Βρισκόμαστε στην αρχαία Αθήνα, στον περίφημο 5ο αι π.Χ. Η...