Νεότερες εκδόσεις του πλατωνικού έργου
Οι εκδόσεις των πλατωνικών έργων ξεκινούν τον 16ο αιώνα μ.Χ. Η πρώτη κριτική έκδοση γίνεται το 1816.
Τι σημαίνει κριτική έκδοση;
Σημαίνει πως ένας μελετητής αποφασίζει να εκδώσει ένα κείμενο σε βιβλίο, αφού πρώτα μελετήσει και συγκρίνει όλες τις πηγές. Για παράδειγμα, ο γερμανός φιλόλογος Μπέκερ (Immanuel Bekker) είναι ο πρώτος που συγκρίνει τους κώδικες, τα διαφορετικά δηλαδή χειρόγραφα με τα έργα του Πλάτωνα, τα οποία ήταν αντιγραμμένα στο χέρι.
Πω πω δουλειά!
Δεν είναι ο μόνος που την έκανε. Πολλοί φιλόλογοι και μελετητές ακολούθησαν. Σήμερα, εμείς χρησιμοποιούμε κυρίως την αγγλική έκδοση της Οξφόρδης. Τις τελευταίες βέβαια δεκαετίες, δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Perseus.
Πώς είναι μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη; Έχει ράφια;
Όχι, όχι, ούτε κτίριο, ούτε ράφια. Αρκεί να μπεις στο διαδίκτυο, να πληκτρολογήσεις την ηλεκτρονική διεύθυνση (http://www.perseus.tufts.edu/hopper) και νά, μπροστά στα μάτια σου, το σύνολο του πλατωνικού έργου, τόσο στο πρωτότυπο (στα αρχαία ελληνικά) όσο και σε αγγλική μετάφραση.
Αυτό θέλω να το δω…
Μπορείς, η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Έχεις βέβαια και τη δική μας ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Μπορείς να επιστρέφεις σε αυτή.
Δόκτωρ, μου μυρίζει αποχαιρετισμός… Τελειώσαμε;
Ναι, αγαπητά παιδιά. Εδώ τελειώνει το κοινό μας ταξίδι. Η σειρά σας τώρα να το ξαναδοκιμάσετε, όποτε έχετε κάποια απορία ή κάνετε κέφι ή έχετε χρόνο. Δεν θα τα κατάφερνα χωρίς εσάς. Σας ευχαριστώ.
Εμείς ευχαριστούμε. Τα καταφέραμε: «Ένας για όλους, και όλοι για τη γνώση».
Ναι, ναι. Είχε πλάκα τελικά το ταξίδι στην πλατωνική φιλοσοφία. Καλή τύχη, δόκτωρ.
Καλή τύχη σε όλους!
Δραστηριότητα
Τα ράσα δεν κάνουν τον πάπα, λέει η παροιμία. Ωστόσο όποιος τα φορά ξεχωρίζει. Παρατήρησε τα πορτραίτα φιλοσόφων και λογίων. Παρατήρησε την ενδυμασία τους, τι φορούν, πώς απεικονίζονται. Ποιες λεπτομέρειες στην κάθε εικόνα τονίζουν την ιδιότητα των προσώπων, πως καταλαβαίνουμε δηλαδή πως απεικονίζουν λόγιους ή μορφωμένους ανθρώπους που ασχολούνται με τη φιλοσοφία.